Asbestveilig Vlaanderen in 2040

Gepubliceerd door abrm.be op

asbestveilig vlaanderen

De situatie in Vlaanderen

Asbest, we kennen het ondertussen allemaal. Zo weten we wel dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, maar toch was het vroeger enorm populair. Asbest heeft namelijk ook veel goede eigenschappen; zo is het onder andere hittebestendig, isolerend en slijtvast. Volgens OVAM zit er nog zo’n 2,3 miljoen ton asbest verspreid in Vlaanderen. Met het oog op de gevaren die asbest met zich meebrengt, startte de Vlaamse regering onder invloed van OVAM in 2018 het actieplan asbestafbouw. Het doel? Een asbestveilig Vlaanderen in 2040! 

Wat is asbestveilig?

Het evidente antwoord is natuurlijk dat asbestveilig betekent dat alle asbest verwijderd moet worden. Dit is in de praktijk echter niet altijd vanzelfsprekend. Zo kan je een golfplaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk laten verwijderen, maar de roofing onder je dakpannen is niet zo bereikbaar. Het actieplan asbestafbouw van de Vlaamse Regering streeft naar de verwijdering van asbest die mogelijks asbestvezels vrijgeven. Wij helpen je hier door de  belangrijkste deadlines op een rijtje te zetten.

Asbestattest voor oude woningen

Wil je je huis verkopen dat werd gebouwd voor 2001? Dan moet je beschikken over een asbestattest. Dat werd in november 2022 beslist. Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan moet je je geen zorgen maken. Het produceren, verhandelen of hergebruiken van asbesthoudende materialen is namelijk verboden sinds 1998. Wil je je woning niet verkopen, maar is het bouwjaar wel van voor 2001? Dan zal je vanaf 2032 wel over een asbestattest moeten beschikken. Wacht dus zeker niet te lang voor het inventariseren van je woning!

Asbestveilig in 2040

Beheersplicht

Vanaf 2019 is er beheersplicht, wat de verspreiding van asbestvezels in de lucht moet tegengaan. Dit is ook waarom een asbestattest zo belangrijk is. Stel dat je zonnepanelen wil laten zetten en er wordt geboord door je asbesthoudende roofing heen. Dit is niet alleen schadelijk voor de dakwerker zelf, maar ook voor jou! De asbestvezels komen in de lucht en in je tuin terecht en jij ademt ze vervolgens ook in. 

Verwijdering

Vanaf 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen (bv. asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen). Tegen 2040 moeten alle andere asbesthoudende toepassingen in slechte staat ook verwijderd zijn.

Wat betekent dit voor appartementen?

Een syndicus is verantwoordelijk voor het beheer van eigendommen en het laten uitvoeren van beslissingen. Maar wie zorgt er dan voor het asbestattest? Het antwoord daarop is eenvoudig: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen appartement, maar de gemeenschappelijke delen zijn de verantwoordelijkheid van je syndicus. Hij zal echter wel al vanaf 2027 over een asbestattest moeten beschikken voor de gemeenschappelijke delen, terwijl dat voor jou als eigenaar voor je woning pas in 2032 is. 

Conclusie

Samen moeten we het gevaar van asbest bestrijden. Zo streven we naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040. Laat je woning op tijd inventariseren en ga niet zomaar verbouwen!

Categorieën: Asbest verwijderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *